اینورتر

اینورتر چیست ؟ نوعی کنترل کننده دور و راه انداز موتوره که با تغییر دادن فرکانس و ولتاژ اعمال شده به الکتروموتور ، اون رو به گردش در میاره . اینوتر به معنای معکوس کننده است و در سیستم های کمپرسوری به معنای دور متغیره به طوری که چرخش کمپرسور دورانی و سرعت اون متغیره و بسته به دما و رطوبت تنظیمی توسط کاربر ، دور کمپرسور کم یا زیاد می شود و هیچ وقت کمپرسور در زمانی که به دمای دلخواه کاربر برسه خاموش کامل نمیشه بلکه فقط دور اون کم میشه و با حداق مصرف برق کار میکنه و بسته به نیاز مجدد شروع به کار با دور بالا می کنه .

کمپرسورهای اینوتر اکثرا با گاز جدید 410 که سازگار با محیط زیسته کار می کنند و در نتیجه راندمان دستگاه بالاتره ، کولرهای این مدل بین 30 الی 60 درصد کم مصرف ترند اما قیمت بالاتری هم دارند .

https://koolerino.ir/ایجاد دمای محیط به دور از نوسان با کمپرسورهای ( DC Inverter )

استفاده از کمپرسورهای جدید که به اصطلاح چند دور می گویند باعث صرفه جویی در مصرف انرژی تا 40 درصد میشه ، چون دستگاه بعد از رسیدن به دمای مورد نظر خاموش نمیشه بلکه دور خودش رو کم میکننه . چون کمپرسور دستگاه قابلیت کارکرد با 3 دور مختلف رو داره در زمانی که نیز به تمامی ظرفیت کمپرسور وجود نداره و می توانید بر حسب نیاز به صورت هوششمند از 3/1 یا 3/2 توان خود استفاده کند و این در حالیکه که دستگاه های اسپلیت معمولی چنین قابلیتی ندارند و از زمان شروع به کار با 100 درصد توان خود تا هنگام خاموشی به کار خود ادامه می دهند .

درجه حرارت پایین تر و صدای کمتر

کمپرسورهای معمولی برای کارکردن نیاز به ولتاژ بالا دارند و در نتیجه انرژی زیادی به صورت گرما تلف میشه و به خاطر دور زیاد لرزش ، صدای نسبتا زیادی هم تولید می کنه ، در حالی که کمپرسور اینورتر بسیار کم صدا است و به خاطر قابلیت کارکرد با دور پاین کمترین انرژی گرمایی رو تلف می کنه .

عدم استفاده از (capacitor) خازن در سیستم های dc inverter

یکی از عوامل مصرف زیاد کولرگازی استفاده از خازن در اون هاست ، که در هنگام استارت ولتاژ زیادی از شبکه برق میگیره و باعث صدمه زدن به سایر وسایل برقی میشه . خازن به صورت دائم کار ذخیره و تامین ولتاژ رو برای کمپرسور به عهده دارد ، در حالیکه که در این سیستم کمپرسور برق ورودی AC متناوب رو به DC تبدیل میکنه و با کنترل فرکانس دور کمپرسور تنظیم میشه دیگر برای استارت اولیه و همچنین کارکرد نیازی به خازن نداره

سیستم تراکم گاز در این کمپرسورها از نوع روتاریه ، با این تفاوت که سیستم الکتروموتور اون با جریان مستقیم ( DC ) کار میکنه

اینورتراز ویژگی های الکتروموتور این نوع کمپرسورها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • به دلیل تغذیه با جریان برق مستقیم ( DC ) در این الکتروموتورها ، به جای اهنربای القایی که با جریان برق کار می کند ، از نوعی مغناطیس دائمی استفاده میشه که باعث کاهش مصرف برق هم می شود .
  • به دلیل تغذیه با جریان برق مستقیم در این الکتروموتورها ، نیاز به راه اندازی اولیه نیست ، بلکه الکتروموتور با حداقل توان و سرعت کم ، راه اندازی شده و به مرور و متناسب با نیاز ، سرعت و توان اون بالا میره .
  • به دلیل تغذیه با جریان برق مستقیم در این الکتروموتورها ، امکان کنترل سرعت وجود داره و توان کمپرسور با توجه به نیاز دستگاه تنظیم میشه ، پس جهت حفظ سرمای محیط ، نیاز به عملکرد کمپرسور با حداکثر توان نیست و بیشتر مواقع ، کمپرسور با توان پایین و مصرف برق کمتر کار می کنه

امروزه این نوع کمپرسور ها به علت مصرف برق کمتر و ایجاد سرمای مطبوع تر ( به دلیل قابلیت تغییر توان کمپرسور ) ، به شدت مورد استقبال قرار گرفتن .

حال به اینجا میرسیم که ایا تفاوت بین کولرگازی اینوتر و معمولی دارد یا نه .

اینورترتفاوت کولرگازی اینوتر و معمولی

بزرگترن فرق بین این نوع و نوع معمولی ، در این است که موتور اینورتر دارای سرعت متغیر می باشد . این درحالی است که سرعت کمپرسور برای دستگاه های معمولی ثابت است .

دومین تفاوت مهمی که مشاهده می شود ، این است که دستگاه های inverter دارای مصرف برق کمتری نسبت به مدل های معمولی هستند .

سومین تفاوت در این است که این فناوری ، موجب خنک کنندگی . گرمایش کارامد و سریعتری نسبت به مدل معمولی می شود .

چهارمین فرق ، در میزان سر و صدای تولیدی آنهاست که در مدل معمولی سر و صدای نسبتا زیادی دارد .

پنجمین تفاوت به عدم وجود خازن و سیم پچ استارت در داخل سیستم داخلی inverter بر می گردد .

و نهایتا اخرین تفاوت به عمر مفید دستگاه شما مربوط بوده و حاکی از این است که نسبت به مدل های معمولی ، این نوع فناوری دارای استهلاک کمتری بوده و عمر مفد بیشتری دارند .

سرعت متغیر

با تغییرات مقادیر ولتاژ و فرکانس برق ورودی به کمپرسور ، سرعت کارکرد موتور یا همان کمپرسور در این نوع ، قابلیت تغییر داشته و به این صورت عمل می کند که در لحظه شروع به کار یا راه اندازی ، با سرعت کمتری عمل نموده و سپس به مرور بیشتر می شود . همین امر باعث صرفه جویی در مصرف انرژی بوده به طوری که در برخی گزارشات تا 60 درصد نیز گزارش شده است .

مصرف برق کمتر 

به طور کلی کمپرسور کولر ، در هنگام راه اندازی یعنی در بحظه استارت به کار ، به دلیل غلبه بر حالت اینرسی ، همواره به انرژی بیشتری در مقایسه با حالت کارکرد مداوم خود نیار دارند . در این موقع جریان امپر مصرفی به نزدیک 2 و حتی 3 برابر حالت معمولی کارکرد خود می رسد . اما با استفاده از کمپرسور dc – inverter در این دستگاه ها ،به دلیل متغیر بودن سرعت کمپرسور و در واقع سرعت کمتر آنها در ابتدای کار ، این بار زیاد بر دستگاه و کنتور برق وارد نشده و در نتیجه میزان مصرف را کاهش می دهد .

همچنین بعد از رسیدن دستگاه به دمای مورد نظر ، کمپرسور خاموش نمی شود ، بلکه دور خود را کم می کند . در زمانی که نیازی به تمامی ظرفیت کمپرسور وجود ندارد ، دستگاه می تواند برحسب نیاز خود ، به صورت هوشمند از درصدی از توان خود استفاده نمایید . در نتیجه هزینه مالی شما برای برق مصرفی دستگاه اینورتر پایین می اید . ان درحالی است که مدل معمولی چنین قابلیتی را نداشته و از زمان شروع به کار ، با 100 درصد توان خود خاموش شدن یا اتومات کردن ، به کار خود ادامه می دهند .

دمای یکنواخت تر و سرمایش / گرمایش سریعتر

سرعت سرمایش و گرمایش کولرهای مجهز به سیستم اینورتر ، بیشتر از نوع معمولی می باشد . همچنین دمای تولید شده در اتاق بسیار یکنواخت تر است . دلیل این امر ، به همان متغیر بودن سرعت کمپرسور Inverter بر می گردد .

در ابتدای شروع عملیات سرمایش و گرمایش ، دستگاه ها Inverter ، توان خود را برای رساندن دمای محیط به دمای مطلوب به کار می برد و هنگامی که به دمای مطلوب می رسد ، به جای خاموش شدن ، قدرت موتور را با کاهش سرعت چرخش کمپرسور ، کاهش می دهد . بنابراین دمای دلخواه حفظ شده و یک مقدار یکنواخت پیدا خواهدکرد .

اما در مدل معمولی ،سرعت خنک سازی و گرمایش یکنواخت است و با رسیدن دمای محیط به مقدار دلخواه ، کمپرسور دستگاه خاموش شده و پس از گذشت مدتی و افت چند درجه ای ، مجددا روشن می شود و برای رسیدن به دمای دلخواه دوباره به کار می افتد . این روند موجب یک نوسان دمایی در محیط می گردد و سرعت کمتری نیز نسبت به مدل دیگر خواهد داشت .

لرزش و صدای کمتر 

کمپرسورهای معمولی برای کار کردن نیاز به امپر بالایی دارند و در نتیجه انرژی زیادی به صورت گرما تلف میشوند و به خاطر دور زیاد ، لرزش و صدای نسبتا زیادی نیز تولید می کنند ، این درحالی است که کمپرسور های اینورتر بسیار کم صدا بوده و به خاطر قابلیت کارکرد با دور پایین ، کمترین انرژی گرمایی را تلف می کنند .

علاوه بر این ، به دلیل قابلیت کارکرد با دور متغیر و عدم نیاز به خاموش و روشن شدن مکرر کمپرسور دستگاه ، دستگاه اینورتر ، دارای استهلاک مکانیکی و نیز حرارتی کمتری در طول مدت کارکرد خود بوده و همین امر موجب افزایش طول عمر مفید این دستگاه ها در مقایسه با مدل معمولی می گردد .

عدم وجود خازن و سیم پیچ استارت

در ساختار داخلی کمپرسورهای Inverter دار ، سیم پیچ استارت وجود ندارد و طراحی آن به صورت سم پیچ ستاره می باشد . همانطور که می دانیم یکی از مشکلات و عوامل مصرف داکت اسپلیت ها ، استفاده از خازن در آن است که مخصوصا در هنکام استارت ، آمپر زیادی از شبکه برق می گیرد و باعث صدمه زدن به سایر وسایل برقی می شود .

خازن به صورت دائم کار ذخیره و تامین آمپر را برای کمپرسور به عهده دارد . اما سیستم اینورتر ، برق ورودی AC متناوب را به DC تبدیل و با کنترل فرکانس ، دور کمپرسور را تنظیم می کند و دیگر برای استارت اولیه و همچنین کارکرد ، نیازی به خازن ندارد .

نکته قابل توجه ان است که اگر ساختار کمپرسور بر اساس اینورتر طراحی نشده باشد ، با نصب کیت های تغییر ولتاژ بر روی دستگاه فقط فرکانس برق تغییر می کند و در کارکرد کمپرسور تفاوتی ایجاد نمی شود و دستگاه قابلیت کارکرد دور متغیر را پیدا نخواهد کرد .